Віртуальний тур по Івано-Франківську, зйомка 3D сферичних панорам та створення віртуальних турів , съемка 3D сферических панорам и создание виртуальных туров 360 панорама, віртуальна панорама, фото Івано-Франківськ,3D панорама, сферична панорама, фото 360, панорама, віртуальний івано-франківськ

  На головну  
   
Українською Англійською Польською
 
Рада з туризму
  списки членів Ради
  статут Ради
  заявка на членство
  переваги членства у Раді
Карпатський регіон
  міста регіону
  клімат
  гори, хребти
  скелі
  флора та фауна
Культура регіону
  етнографія
  звичаї та обряди
  дерев'яні церкви
  печери
  Центр Європи
  озера
  водоспади
  ріки
  замки
  Долина нарцисів
  обсерваторія Піп-Іван
  зимова інфраструктура
  карпатський трамвай
  пішохідний туризм
  водний туризм
  велотуризм
  кінний туризм
  зелений туризм
  мінеральні води

Про знакування туристичних атракцій
в Івано-Франківській області

Прикарпаття є одним із перспективних туристичних регіонів держави й відіграє важливу роль на українському туристичному ринку. Івано-Франківщина має багату культурно-історичну (понад 3,5 тисячі пам’яток) та природну спадщину (456 заповідних територій).

Все більшу частку в структурі в’їзного та внутрішнього туризму області займають індивідуальні туристи, котрі подорожують автотранспортом. Однак на сьогодні в Україні не визначені знаки спеціальної дії, які б полегшували автотуристам добиратися та ознайомлюватись із визначними пам’ятками культури, історії, архітектури та природи.

У зв’язку з цим виникла потреба у додатковому їх знакуванні на території області дорожніми туристичними знаками та доповнення Національного стандарту України «Знаки дорожні» ДСТУ 4100-2002. Це спонукало Івано-Франківську обласну раду за участю Івано-Франківської облдержадміністрації спільно із Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини та Радою з туризму Карпатського регіону до розробки пакету документів із знакування таких об’єктів в рамках виконання проекту «Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини» за підтримки Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України.

Тому підготовлена Концепція знакування, котра забезпечує процедуру туристичного знакування і передбачає узгодження діючої в Україні системи дорожніх знаків із міжнародними стандартами. Для цього на території області передбачається створення Громадської ради з питань знакування туристичних атракцій (пам’яток природи, архітектури, історії та культури) Івано-Франківської області.

Відповідно до Концепції, розроблені дорожні туристичні знаки впроваджуються системою коричневих знаків у білому квадраті на коричневому тлі для позначення туристичних атракцій, які можна позначати на вказівниках напрямку символом та словесним надписом, що ідентифікував би цю атракцію.

У Концепції прописано, що під таке знакування підпадають власне туристичні атракції 1 (а не ресторани, магазини тощо), котрі мають історичне, архітектурне, освітнє чи рекреаційне значення.

Передбачається, що туристичний об’єкт без спеціального знаку на дорозі справді є важкодоступним і може довести, що були здійснені відповідні кроки для інформування громадськості про атракцію (проведення рекламно-інформаційних заходів, видання та поширення рекламно-інформаційних матеріалів про атракцію та доступ до неї).

Також слід виділити ряд інших критеріїв, яким повинна відповідати туристична атракція:

  • мати принаймні 10000 відвідувачів за один з трьох попередніх років. Якщо атракція ще не досягла віку 3 років, то її повинно було відвідати щонайменше 5000 відвідувачів кожного року з моменту її відкриття;
  • розташовуватись в межах 20 км (дорогою) від автодорожнього перехрестя, на якому починається знакування;
  • забезпечити паркування для автотранспорту на місці атракції або в межах її території.
Вимоги до туристичних атракцій та детальну інформацію щодо процедури проведення знакування можна отримати в Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини, вул. Дністровська, 26, м. Івано-Франківськ, 76004, тел.: (0342) 55-20-22.

У рамках реалізації такого проекту пропонується запровадження додаткової групи з одинадцяти знаків, які створюють систему дорожніх туристичних знаків з відповідним присвоєнням їм номерів знаків:

  • Пам’ятки архітектури (Пам’ятка архітектури, історії та культури);
  • Фортифікаційні споруди (в тому числі — замки, палаци, фортеці) ;
  • Культурні та релігійні об’єкти:
    • музеї (в тому числі — музейні ансамблі, артгалереї, виставкові зали),
    • театри, філармонії, концертні зали
    • кінозали (в тому числі — кінотеатри),
    • культові споруди (храми, лавра, синагога, мечеть, костел, церква, капличка, дзвіниця, монастир, скит);
  • Пам’ятки природи:
    • водоспади,
    • джерела мінеральної чи питної води, бювети,
    • скелі та вершини,
    • місця панорамного огляду.
  • Природні заповідні території та об’єкти (природні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, дендрологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, заповідні урочища).

Дорожні туристичні знаки

Зображення і номер знаку
Назва знаку

 

Зображення і номер знаку
Назва знаку


8.1
Пам’ятка архітектури, історії та культури

 



8.2

Фортифікаційна споруда (замок, палац, фортеця)

 

 

 

 

 



8.3
Релігійний об’єкт (храм, церква, скит, монастир, синагога, мечеть, каплиця, тд)

 



8.4
Музей, музейні ансамблі, скансени, виставкові зали, арт-галереї

 

 

 

 

 



8.5
Кінозал, кінотеатр

 



8.6
Театр, філармонія, концертний зал

 

 

 

 

 



8.7
Водоспад, дамба

 



8.8
Джерело мінеральної чи питної води, бювет

 

 

 

 

 



8.9
Природні заповідні території та об’єкти

 



8.10
Скелі, вершини

 

 

 

 

 



8.11
Місця панорамного огляду

 

 

 

 

Нормативні посилання:

  • Основи Законодавства України Про культуру (Стаття 2);
  • Закон України «Про охорону культурної спадщини» (Стаття 6);
  • Закон України Про дорожній рух від 30 червня 1993 року N 3353-XII;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 р. N 198 зі змінами Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. N 1306 Про Правила дорожнього руху;
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. N 390-р Про затвердження заходів щодо розвитку іноземного і внутрішнього туризму в частині формування пропозиції щодо створення системи дорожніх знаків, які інформують про розташування об'єктів туристичної інфраструктури (Держтурадміністрація, МВС, Мінтранс, Укравтодор);
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 р. N 612 Про затвердження Програми розбудови туристичної інфраструктури за напрямками національної мережі міжнародних транспортних коридорів та основних транспортних магістралей у 2004 — 2010 роках (У межах Програми передбачається забезпечити: створення систем інформаційного та довідкового обслуговування туристів і суб'єктів туристичної індустрії; 14. Розроблення та впровадження системи дорожніх знаків, що інформуватимуть про туристичні маршрути, об'єкти туристичного відвідування та туристичної інфраструктури. Держтурадміністрація, МВС, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації);
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 р. N 710 Київ Про затвердження Державної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2005-2010 роки (Інформаційне забезпечення учасників дорожнього руху здійснюватиметься на основі: влаштування високоефективної дорожньої розмітки, дорожніх знаків, зокрема маршрутного орієнтування, та іншого інформаційного облаштування доріг);
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 липня 2006 р. N 373-р Про затвердження плану заходів щодо державної підтримки розвитку сільського туризму на 2006-2010 роки (6. Розроблення системи дорожніх знаків, що інформуватимуть про туристичні маршрути, об'єкти сільського туризму і туристичної інфраструктури. МКТ, МВС, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації).
Склад ініціативної групи:

В. Бондаренко, Н. Гасюк, М. Ковалів, Д. Овчар, І. Підлетейчук, К. Рубановський, О. Соколова

1 Туристична атракція («Туристичний об’єкт» або «"Об’єкт туристського відвідування») — пункт призначення екскурсій, першочергова функція якого — забезпечити доступ широким колам відвідувачів з метою розваги, інтересу чи навчання. Ця атракція повинна бути доступною без будь-якого попереднього замовлення протягом наперед визначеного сезону та повинна обслуговувати в першу чергу приїжджих, а не місцевих жителів.

 

[назад]

[всі новини]


   
 

• Агентство регіонального розвитку "АРЕС", Сувалки

• Польська Туристична Організація

• Підляська Туристична Організація

• Сувальський туристичний портал

• Сувальська Агро-Туристична Палата

 
     
     
     
   
     
   
     
  Станіслав: віртуальний Івано-Франківськ  
 

 

Цей портал створено за підтримки Польсько-Американсько-Української Ініціативи про Співпрацю (ПАУСІ) , яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (АМР США) відповідно до Договору про співпрацю № 121-A-00-00-00822-00.

Погляди, викладені у цьому порталі авторами, є думками його авторів і не обов'язково співпадають з позиціями АМР США, Freedom House чи ПАУСІ.

 
Яндекс цитирования